Grå stær (katarakt)

Det utføres over 40.000 grå stær-operasjoner hvert år i Norge, og vi i ABC Synskirurgi tilbyr privat behandling.

Grå stær-operasjon

Grå stær-operasjon er et inngrep som normalt ikke er forbundet med smerte, da man blir lokalbedøvet med dråper. Slik utføres operasjonen:

  • Først får øyet et snitt på 1.8mm. Det er gjennom dette snittet operasjonen utføres

  • Videre deles øyets naturlige linse opp med ultralyd og fjernes

  • Deretter injiseres en ny kunstig linse gjennom et snitt av samme størrelse

  • Til slutt lukkes det mikroskopiske kuttet umiddelbart, uten større påvirkning på hornhinnen


Les ofte stilte spørsmål om øyeoperasjon

Grå stær-operasjon pris

Forundersøkelse: kr 950,-.

Operasjon: kr 27 000,- (til sammen for begge øynene).

Etterkontroll: kr. 300,- pr stykk.

Typiske symptomer på grå stær

Grå stær en en øyesykdom som gjør at linsen i øyet blir stivt, gulaktig og mindre gjennomsiktig. Det fører til at ikke nok lys slipper inn i øyet og man får utfordringer med synet. Grå stær er en helt normal forandring av synet som oppstår på grunn av alder og det gjør sjeldent vondt.

Andre symptomer på grå stær:

  • Det kan bli vanskeligere å lese
  • Lys fra biler kan være blendende
  • Synet blir mer tåkete
  • Man kan bli mer lyssensitiv

Bivirkninger etter grå stær-operasjon

Som alle operasjoner, innebærer også grå stær-operasjon en viss risiko, men det er sjeldent komplikasjoner under denne type operasjon.

Enkelte kan oppleve mindre plager noen dager i etterkant av operasjonen, som blåmerker, betennelse eller infeksjon. Dette kan enkelt behandles.

Noen opplever å få etterstær måneder eller år etter operasjon. Etterstær er at vevet rundt den nye linsen blir tåkete. Dette kan behandles med laserkirurgi.

Får du akutte problemer med synet, må du oppsøke lege. Etter kataraktoperasjon kan netthinnen løsne, men dette er sjeldent. En netthinneløsning kan gi skader på synet og krever umiddelbar behandling.

Hva er grå stær?

Øyesykdommen grå stær er vanlig blant den eldre delen av befolkningen og gjør at linsen blir uklar og synet tåkete. Katarakt rammer linsen som sitter inne i øyet, rett bak regnbuehinnen som omkranser pupillen. Dette kan oppstå kun på ene øyet, men påvirker vanligvis begge øynene.

Symptomene kan sammenlignes med riper på en kameralinse eller på brilleglass, som påvirker hvordan bildet eller synsopplevelsen er.

Hvor raskt kan jeg få time?

Vi har stort sett tilgjengelig time for forundersøkelse i løpet av en eller to uker. I perioder med stor pågang, kan ventetiden øke til 1-2 mnd. Kontakt oss for mer nøyaktig svar.

Hvordan kommer jeg i gang?

Kontakt oss for å avtale en helt uforpliktende time hvor vi snakker om ditt syn og dine muligheter: Tlf. 800 80 222 eller e-post post@abc-sk.no

Mer informasjon finner du også her på vår nettside.

Praktisk informasjon

Ved forundersøkelsen blir du undersøkt grundig av optikere med mastergrad, som har spesialisert seg innenfor feltet refraktiv kirurgi. De bruker ca 90 minutter og vil etter dette kunne anbefale hvilken metode som er best for deg.

Dersom du er uegnet for refraktiv kirurgi, vil du informeres om dette. Ved forundersøkelsen benytter vi dråper som utvider pupillen din. Derfor anbefaler vi at du ikke kjører bil, og at du har solbriller tilgjengelig.

Praktisk informasjon før behandling:

    • Kontaktlinser: Dersom du bruker kontaktlinser, må du gå uten dette den siste uken før forundersøkelsen. Dette for at hornhinnen skal være stabil og for å oppnå best mulig resultat

    • Øyelokkshygiene: Du vil bli godt informert i øyelokkshygiene som skal gjennomføres siste uken før operasjon ved forundersøkelsen

    • Vennligst ikke bruk aftershave/parfyme på operasjonsdagen da dette inneholder alkohol og kan påvirke resultatet

    • Ta på varme klær: Våre operasjonssaler holder 19C og kan oppleves som kalde. Unngå klær som loer

    • C-vitaminkur: Du vil bli bedt om å ta en vitaminkur i forkant av laseroperasjonen


Forundersøkelse pris:

  • Forundersøkelse kr. 950,-

  • Lasek kr. 30 000,-

  • IntraLase kr. 43 000,-

  • RLE fra kr. 49 000,- til kr. 70 000,-

Vi kan tilby betalingsordning via Resurs Bank, ta kontakt med oss for mer informasjon. Tlf: 800 80 222

Lurer du på hva som venter deg under behandling hos ABC-synskirurgi? Her vil du få et innblikk i hva som venter deg når du skal ha en øyeoperasjon hos oss.

To ulike øyeoperasjoner

Vi deler våre behandlinger inn i 2 hovedgrupper; LASER og RLE (linsebytte). Hvilken metode som benyttes, avhenger av hva som kommer frem under forundersøkelsen. Ved begge metodene benytter vi markedets nyeste og beste teknologi for å komme trygt frem til det beste sluttresultatet.

Dette skjer under øyebehandling

  • Først vil du bli tatt godt i mot av vårt personale, før sykepleieren går gjennom hva som venter deg og svarer på eventuelle spørsmål

  • Deretter vil du etter kort tid bli med inn på operasjonsstuen for operasjon. Denne varer mellom 15 – 25 minutter, avhengig av type operasjon

  • Etter laserbehandlingen ligger du og hviler i ca 30 minutter, før en av oss vil skal snakke med deg om tiden etter behandling

Etter RLE-operasjon kan du normalt reise hjem rett etterpå. Du får med mørke beskyttelsesbriller og informasjon om øyedråper og hvordan du skal dryppe deg i tiden etter operasjonen.

Det er en rekke ting man bør tenke på etter øyebehandlinger. Hvordan skal man forholde seg til søvn, trening og etterbehandling? Her en noen enkle instrukser på hva man må huske på.

Etter laseroperasjon

Etter en laseroperasjon skal du holde deg i ro hjemme resten av dagen, gjerne sittende i en god stol. Vennligst ikke legg deg for å sove før ut på kvelden. Kort tid etter laseroperasjonen kan det også føles som om du har et rusk i øyet. Dette kan medføre at tårene renner.

Behold beskyttelsesbrillen på til neste morgen og deretter om nettene i 2-4 uker. Dette for å forhindre at du gnir deg i øyet når du sover.

Øyedråpene skal brukes fra første dag. Vask hendene før du bruker dråpeflasken. Legg deg ned og trekk ned nedre øyelokk. Drypp en dråpe i øyet og lukk så øyelokkene forsiktig igjen i et minutt. Unngå kontakt mellom flasken og øyelokkskanten. Husk også å bruke kunstig tårevæske – dette for å unngå tørrhetsplager etter laseroperasjonen.

Hvordan trene etter laserbehandling?

Etter laserbehandling bør man bruk vernebriller den første tiden når man spiller fotball, hockey, tennis, squash el. I samme tidsrom unngå situasjoner der man kan beregne fall som f.eks. slalåm og brettkjøring. Annen idrett som eks. aerobics/løp kan man begynne med når øyet kjennes komfortabelt.

Unngå dette tiden etter laseroperasjon

    • Unngå å gni deg i øyet

    • Unngå kniping av øyelokkene de første dagene

    • Unngå kontakt mellom øyedråpe-flasken og øyelokkskanten

    • Unngå støvete og røykfylte lokaler i ca. en måned

    • Unngå å svømme/dykke under vann de første ukene etter laseroperasjonen


Øyeoperasjon – RLE (Bytte av øyelinse):

Ta det med ro resten av dagen. Normal aktivitet kan gjenopptas dagen etter i de fleste tilfeller. Følg utlevert dryppeskjema.