Marit Strømøy: like godt syn, ti år etter operasjonen

Racerbåtfører Marit Strømøy gjennomgikk laserkirurgi av øynene da hun var 35. Ti år etter ser hun like skarpt som rett etter operasjonen, noe som er helt avgjørende på vannet.

– Jeg var nærsynt med omtrent minus fire, og helt avhengig av synshjelp. Hver morgen gikk jeg i tåke helt til jeg fikk på meg linser. Når jeg først fikk linsene på fungerte det veldig bra, men for meg var det likevel ikke optimalt.

Marit er racerbåtfører og sanger, og i begge jobbene er synet avgjørende. Særlig på vannet er hun helt avhengig av å se godt langt fremme, blant annet for å se startlysene. Hun må også kunne lese underlaget, og skjelne konstant endring i en havoverflate med skiftende vær og lysrefleksjoner, slik at hun kan reagere lynraskt. Skulle hun havne i sjøen, er det også mest praktisk å ikke måtte passe på linser. På scenen, som på vannet, må hun kunne håndtere sterkt lys og stole på instinktene. Da kan ikke synet distrahere.

Laseroperasjon: trygt, raskt og lønnsomt

– Jeg ventet en stund med å operere. Litt fordi synet først må stabiliseres. Og litt fordi jeg tenkte på prisen, men så innså jeg at det ville gå opp i opp med linsebruk over tid. Hele prosessen var tillitsskapende og beroligende. Jeg hadde til og med med meg NRK..! Og selv da var det null stress. Operasjonen gikk bra, og den var over på få minutter. Jeg var bedøvet, men våken, og opplevelsen var god.

Laseroperasjon: fortsatt godt syn, ti år etter

– Man skjønner ikke hva man går glipp av før man har prøvd. Det var særlig fantastisk den første morgenen da jeg våknet, og virkelig SÅ. Jeg følte meg liksom våken fra første stund – og den følelsen vedvarer. Som racerbåtfører må jeg sjekke synet annethvert år for å fornye lisensen til å kjøre. Men det har aldri vært noe problem; jeg ser like godt som rett etter operasjonen. Til alle som spør, sier jeg alltid at operasjonen var veldig vellykket!

Fotokredit: John-André Samuelsen