Ofte stilte spørsmål om øyeoperasjon

Vurderer du, eller skal du ta en øyeoperasjon? Under finner du en rekke spørsmål som ofte stilles om synskirurgi.

Passer øyeoperasjon for meg?

Er du nærsynt, langsynt, eller har skjeve hornhinner? Da kan synskirurgi være en utmerket løsning for deg. Så fremt du er over 18 år og har hatt stabil brillestyrke de siste to årene, kan du mest sannsynlig ta en øyeoperasjon.

Har du hatt stabil brillestyrke de siste to årene, kan du mest sannsynlig ta en øyeoperasjon. Med laser kan vi effektivt korrigere synsfeil fra ÷8 til +4. Med ICL-operasjon kan vi korrigere styrker utover dette. Er du over 50 år og sliter med å se klart på nært hold, kan bl.a. skifte av selve øyelinsen hjelpe. Når vi skifter øyelinsen er det ingen begrensning på brillestyrken.

Det finnes noen tilfeller der øyeoperasjon ikke kan utføres. Dette avklares etter en forundersøkelse hos oss.

Bestill time til forundersøkelse eller ved å ringe tlf. 800 80 222.

Hva skjer under forundersøkelsen?

Dette er ditt første møte med våre øyespesialister. Her vil en optiker med mastergrad i klinisk optometri foreta en grundig synsundersøkelse på deg. Denne skal først og fremst gi svar på om vi kan operere øynene dine og hvilken metode som passer best for akkurat dine øyne. For å utelukke eventuelle øyesykdommer, vil vi utføre en grundig undersøkelse av både fremre og bakre del av øyet.

I forbindelse med disse målingene, vil du få øyedråper som gjør pupillene dine større. Dette gir oss bedre innsyn, men kan gjøre at du ser litt uklart i noen timer etterpå. Du skal derfor ikke kjøre bil de første timene etter undersøkelsen.

Avslutningsvis gjennomgår vi resultatene med deg, besvarer spørsmål og anbefaler operasjonsmetode. Tid for operasjon kan avtales i nær fremtid. For at veien til målet skal bli kortest mulig, opererer vi som regel begge øynene samtidig.

Hvor raskt kan jeg få time?

Vi har stort sett tilgjengelig time for forundersøkelse i løpet av en eller to uker. I perioder med stor pågang, kan ventetiden øke til 1-2 mnd. Kontakt oss for mer nøyaktig svar.

Hvor lang tid tar behandlingen?

Forundersøkelsen tar ca. 1,5 time. Fra du kontakter oss for å få time til forundersøkelse til du har fått nytt syn, behøver det ikke gå mer enn et par uker. Selve inngrepet er over i løpet av minutter, avhengig av metode. Men med klargjøring og etterarbeid må du beregne 2-3 timer på klinikken.

Gjør en laseroperasjon vondt?

Nei. Opplevelsen av smerte er individuell, men flertallet av våre kunder beskriver våre metoder som smertefrie. Det er mer ubehag forbundet med et tannlegebesøk. Enkelte rapporterer lett ubehag under selve inngrepet, men ikke smerte.

Les mer om laseroperasjon her.

Er det farlig å ta en øyeoperasjon?

Det er en viss risiko forbundet med alle kirurgiske inngrep. For å minimere denne, benytter vi oss av det nyeste og beste utstyret på markedet til enhver tid. Vi bruker også engangsutstyr der det lar seg gjøre, for å holde risikoen for komplikasjoner så lav som mulig. For mer utfyllende informasjon, kan du lese om våre behandlinger.

Hvor lenge varer resultatet av øyeoperasjonen?

Øyne som i utgangspunktet er stabile, vil ikke endre status nevneverdig i løpet av årene etter kirurgi. Våre metoder gir en varig endring i synet, men naturlige aldersrelaterte endringer, f.eks. grå stær og presbyopi, kan vi ikke stoppe.

Jeg sliter med tørre øyne. Hvilken effekt kan en operasjon ha på dette?

Etter en laseroperasjon må nerver i hornhinnen gro tilbake, dette tar normalt 6-12 uker, men for noen kan det ta noe lengre tid. Etter dette tidsintervallet skal fuktigheten i hornhinnen være slik den var før operasjonen. Er det et underliggende tørrhetsproblem vil øyet fortsette å være tørt på lik linje med før operasjonen. Før nervetrådene er regenerert vil ikke øyets blunkerefleks, som produserer tårer når det er tørt, fungere optimalt. Derfor skal alle dryppe med fuktgivende øyedråper i en periode etter kirurgien.

Etter en linsebytteoperasjon kan øyet oppleves noe "ruskete", dette er midlertidig. Ruskfornemmelsen kommer av at man har laget små mikroskopiske snitt som må heles.

Les mer om linsebytteoperasjon her.

Glorier og gjenskinn fra lys

Det er vanlig å oppleve noe glorier og gjenskinn fra lys de første ukene etter laseroperasjon. Med eldre lasere og operasjonsteknikker kunne glorier, spesielt om natten, være et mer permanent problem. Dette skyldes enten fordi man ved LASIK behandlet et for lite område på øyet, eller at man induserte aberrasjon fordi man ikke hadde dagens "bølgefront"-teknologi tilgjengelig. Bølgefrontlaser-teknologi korrigerer det man kaller høyere grads aberrasjoner, som enkelt forklart er små synsfeil annet enn langsynt, nærsynt og skjeve hornhinner.

Etter RLE/linsebytte-operasjon er det også vanlig å ha noe glorie/gjenskinn. Dette skyldes mikroskopiske ringer i den nye linsen. Det er disse ringene i linsen som gir godt syn på avstand, nær- og mellomavstand. Hjernen tilpasser seg gloriene, også kalt neuradapsjon. Med dagens linseteknologi er man mindre plaget av dette enn med tidligere generasjoners multifokale linser.

Når kan jeg gå tilbake på jobb?

Du er vanligvis tilbake i normalt arbeid allerede dagen etter.

Kan jeg ha RLE hvis jeg tidligere er laseroperert?

Ja, det kan du, så lenge forholdene ligger til rette for det. Dette finner vi ut av på en forundersøkelse.

Hvor raskt etter laseroperasjonen kan jeg drive sport?

Etter laseroperasjon:

Du kan trene allerede dagen etter en laseroperasjon, men du bør unngå kontaktsport og lignende der det er lett å få noe på øyet. I mange situasjoner kan dette løses ved å bruke en vernebrille under trening. Spør oss gjerne spesifikt om din sport under forundersøkelsen.

Etter RLE/ICL:

Du kan være normalt fysisk aktiv dagen etter operasjonen, men du kan ikke trene hardt den første uken. Før du trener kontaktsport, bør det gå 4 uker. Spør oss gjerne spesifikt om din sport under forundersøkelsen.

Hva koster det å få nytt syn?

Du vil få en eksakt pris når vi har gjennomført forundersøkelsen og vet hva som må gjøres. Se egen prisliste for mer informasjon eller ta kontakt med oss.

Må jeg betale alt med en gang?

Nei. Vi tilbyr betalingsordning via Resurs Bank.

Hvordan kommer jeg i gang?

Kontakt oss for å avtale en helt uforpliktende time hvor vi snakker om ditt syn og dine muligheter: Tlf. 800 80 222 eller e-post post@abc-sk.no

Mer informasjon finner du også her på vår nettside.