Linsebytteoperasjon (RLE)

Ser du dårlig på avstand, bruker lesebriller og er over 50 år? Da kan linsebytte være en utmerket behandling for deg. Ved hjelp av moderne teknologi finner vi det mest optimale produktet til ethvert øye.

Hva er linsebytteoperasjon?

Linsebytteoperasjon er å bytte øyets naturlige linse med en spesialtilpasset kunstig linse (multifokal eller monofokal linse). Behandlingen krever kun lokalbedøvelse i form av øyedråper, og det vil ikke være noe smerte involvert med inngrepet. Etter endt operasjon kan man gjenoppta daglige gjøremål etter kort tid. Slik fungerer linsebytteoperasjonen:

 1. Først får øyet et snitt på 1.8mm, som operasjonen utføres gjennom

 2. Videre deles øyets naturlige linse opp med ultralyd og fjernes

 3. Deretter injiseres en ny kunstig linse gjennom et snitt av samme størrelse

 4. Til slutt lukkes det mikroskopiske kuttet umiddelbart, uten større påvirkning på hornhinnen

 5. Etter endt operasjon vil det være etterkontroller etter 1 dag, 1 uke, 1 måned, 3 måneder og ½ år for å sikre at alt fungerer som det skal


Les ofte stilte spørsmål om øyeoperasjon

Multifokal linse

En multifokal linse gir deg muligheten til å se godt både på nær, pc-avstand og på lang avstand. De aller fleste kan uten problem se på TV, kjøre bil og lese/sende SMS uten bruk av briller etter å ha fått multifokale linser.

Oppbyggingen av linsen gjør at du kan oppleve ringer rundt lyskilder og strølys. Dette er vanligvis forbigående, da hjernen tilpasser seg situasjonen.

I noen tilfeller kreves det også en etterjustering med en laser for å få best mulig syn, men dette gjør vi kostnadsfritt. Det er heller ikke alle øyne som er egnet for multifokale linser, da kan monofokale linser være et godt alternativ.

Monofokal linse

Monofokal linse har kun et fokus, og den tilpasses ofte slik at du ser godt på lang avstand. Man har derfor behov for briller for å utføre oppgaver på nært hold, som ved SMS, lesing, sying osv.

Linsebytte pris

Forundersøkelse: kr 950,-.

RLE med monofokale linser: kr 49 000,-.

RLE med multifokale linser: kr 70 000,-.

Vi kan tilby betalingsordning via Resurs Bank, ta kontakt med oss for mer informasjon.

Tlf: 800 80 222

Se prisoversikt for behandlinger her

Kan jeg ha RLE hvis jeg tidligere er laseroperert?

Ja, det kan du, så lenge forholdene ligger til rette for det. Dette finner vi ut av på en forundersøkelse.

Praktisk informasjon

Ved forundersøkelsen blir du undersøkt grundig av optikere med mastergrad, som har spesialisert seg innenfor feltet refraktiv kirurgi. De bruker ca 90 minutter og vil etter dette kunne anbefale hvilken metode som er best for deg.

Dersom du er uegnet for refraktiv kirurgi, vil du informeres om dette. Ved forundersøkelsen benytter vi dråper som utvider pupillen din. Derfor anbefaler vi at du ikke kjører bil, og at du har solbriller tilgjengelig.

Praktisk informasjon før behandling:

 • Kontaktlinser: Dersom du bruker kontaktlinser, må du gå uten dette den siste uken før forundersøkelsen. Dette for at hornhinnen skal være stabil og for å oppnå best mulig resultat

 • Øyelokkshygiene: Du vil bli godt informert i øyelokkshygiene som skal gjennomføres siste uken før operasjon ved forundersøkelsen

 • Vennligst ikke bruk aftershave/parfyme på operasjonsdagen da dette inneholder alkohol og kan påvirke resultatet

 • Ta på varme klær: Våre operasjonssaler holder 19C og kan oppleves som kalde. Unngå klær som loer

 • C-vitaminkur: Du vil bli bedt om å ta en vitaminkur i forkant av laseroperasjonen


Forundersøkelse pris:

 • Forundersøkelse kr. 950,-

 • Lasek kr. 30 000,-

 • IntraLase kr. 43 000,-

 • RLE fra kr. 49 000,- til kr. 70 000,-

Vi kan tilby betalingsordning via Resurs Bank, ta kontakt med oss for mer informasjon.Tlf: 800 80 222

Lurer du på hva som venter deg under behandling hos ABC-synskirurgi? Her vil du få et innblikk i hva som venter deg når du skal ha en øyeoperasjon hos oss.

To ulike øyeoperasjoner

Vi deler våre behandlinger inn i 2 hovedgrupper; LASER og RLE (linsebytte). Hvilken metode som benyttes, avhenger av hva som kommer frem under forundersøkelsen. Ved begge metodene benytter vi markedets nyeste og beste teknologi for å komme trygt frem til det beste sluttresultatet.

Dette skjer under øyebehandling

 • Først vil du bli tatt godt i mot av vårt personale, før sykepleieren går gjennom hva som venter deg og svarer på eventuelle spørsmål

 • Deretter vil du etter kort tid bli med inn på operasjonsstuen for operasjon. Denne varer mellom 15 – 25 minutter, avhengig av type operasjon

 • Etter laserbehandlingen ligger du og hviler i ca 30 minutter, før en av oss vil skal snakke med deg om tiden etter behandling

Etter RLE-operasjon kan du normalt reise hjem rett etterpå. Du får med mørke beskyttelsesbriller og informasjon om øyedråper og hvordan du skal dryppe deg i tiden etter operasjonen.

Det er en rekke ting man bør tenke på etter øyebehandlinger. Hvordan skal man forholde seg til søvn, trening og etterbehandling? Her en noen enkle instrukser på hva man må huske på.

Etter laseroperasjon

Etter en laseroperasjon skal du holde deg i ro hjemme resten av dagen, gjerne sittende i en god stol. Vennligst ikke legg deg for å sove før ut på kvelden. Kort tid etter laseroperasjonen kan det også føles som om du har et rusk i øyet. Dette kan medføre at tårene renner.

Behold beskyttelsesbrillen på til neste morgen og deretter om nettene i 2-4 uker. Dette for å forhindre at du gnir deg i øyet når du sover.

Øyedråpene skal brukes fra første dag. Vask hendene før du bruker dråpeflasken. Legg deg ned og trekk ned nedre øyelokk. Drypp en dråpe i øyet og lukk så øyelokkene forsiktig igjen i et minutt. Unngå kontakt mellom flasken og øyelokkskanten. Husk også å bruke kunstig tårevæske – dette for å unngå tørrhetsplager etter laseroperasjonen.

Hvordan trene etter laserbehandling?

Etter laserbehandling bør man bruk vernebriller den første tiden når man spiller fotball, hockey, tennis, squash el. I samme tidsrom unngå situasjoner der man kan beregne fall som f.eks. slalåm og brettkjøring. Annen idrett som eks. aerobics/løp kan man begynne med når øyet kjennes komfortabelt.

Unngå dette tiden etter laseroperasjon

 • Unngå å gni deg i øyet

 • Unngå kniping av øyelokkene de første dagene

 • Unngå kontakt mellom øyedråpe-flasken og øyelokkskanten

 • Unngå støvete og røykfylte lokaler i ca. en måned

 • Unngå å svømme/dykke under vann de første ukene etter laseroperasjonen

Øyeoperasjon – RLE (Bytte av øyelinse):

Ta det med ro resten av dagen. Normal aktivitet kan gjenopptas dagen etter i de fleste tilfeller. Følg utlevert dryppeskjema.