Hedvig Wessel: En klar og enklere hverdag etter laseroperasjon

Hedvig Wessel er en annengangs OL-deltaker på 27 år som konkurrerer i frikjøring. Hun er ofte i høy fart og trenger et godt syn for å kunne prestere bra. Hun har flere medaljer fra både kulekjøring og frikjøring, og er ranket som nr. 2 i verden.

Laseroperasjon, en mulighet?

For cirka to år siden ble det et tema for Hedvig å foreta en laseroperasjon. Som profesjonell idrettsutøver har hun opplevd at linsene har vært i veien for hennes drøm om å bli Freeride World Champion. Linsene har vært et stressmoment i hverdagen. På reiser i utlandet er det viktig å huske linsevæske, etui og linser i reserve dersom noe skulle skje. Hedvig har også en aktiv hverdag ute i skog, fjellet, på sykkelen og i klatreveggen.

Det var under en samtale hos Krogh Optikk at hun ble anbefalt et møte med ABC Synskirurgi for å se på ulike alternativer som kunne passe hennes livsstil. Det tok ikke lang tid før hun var i dialog med dem.

ABC Synskirurgi har dyktige fagpersoner med bred kompetanse og erfaring innen synskirurgi. De foretar behandlinger som laseroperasjon, linsebytte og grå stær.

På operasjonsbordet

- Informasjonen jeg fikk av ABC Synskirurgi var veldig god, og jeg følte meg veldig godt ivaretatt. I forkant av operasjonen gruet jeg meg ikke så mye. Etter dialogen med ABC Synskirurgi stolte jeg rett og slett på at de kom til å gjøre en god jobb. Jeg stoler på folk som er best på det de gjør. Så jeg hadde ingen grunn til å skulle søke opp hva som eventuelt kunne gå galt.

Før prosedyren får man god informasjon av sykepleieren av hva som vil skje og hva du kan forvente under operasjonen. Noe av det man kan oppleve virker kanskje skummelt, men er som regel helt normalt og ufarlig. I forkant av operasjonen får man bedøvelse, så man kjenner ingenting. Under prosedyren er man helt våken og bevisst, så man får med seg alt som skjer.

- Det jeg husker mest var all tårevæsken. Det er ganske intenst å ligge helt stille på bordet med vidt åpne øyne. Så tankene mine var satt til det å ligge helt stille og bare puste rolig. Det var en kort stund det føltes som om synet mitt ble fjernet, alt ble helt hvitt. Det var litt ubehagelig, men det var kun et lite øyeblikk.

Hedvig Wessel

Legen var utrolig flink til å kommunisere under hele prosedyren, og jeg følte at jeg var i trygge hender.

Tiden etter laseroperasjon

Etter laseroperasjonen er det viktig å holde seg i ro resten av dagen og unngå å gni seg i øynene. De første 2 - 4 ukene får man mørke beskyttelsesbriller til å bruke om natten. Disse forhindrer at man gnir seg i øynene under søvn.

- Da jeg våknet opp dagen etter operasjonen så jeg helt perfekt! Det var noe jeg aldri trodde jeg skulle gjøre og det kjentes helt magisk.

Det er god oppfølging etter en slik operasjon. Allerede dagen etter er det kontroll, som gjentas etter en uke, så en måned, 3 måneder, 6 måneder og 12 måneder. Dette er rutinekontroll, og kan forekomme hyppigere ved behov, og om det skulle være nødvendig eller ønskelig.

- Hverdagen og jobben min har blitt klarere og enklere. Å kunne ha et klart og perfekt syn er et privilegium alle burde ha mulighet til. Det eneste jeg angrer på i ettertid er at jeg ikke gjorde dette tidligere…!

Vanlige spørsmål etter en laseroperasjon

Les også Maria Skappel Holzweiler sin erfaring etter laseroperasjon.